JPR Winkel

Zorgverzekering

Iedereen is wettelijk verplicht een basiszorgverzekering te hebben. Deze basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Daarnaast kan iedereen zich (vrijwillig) aanvullend verzekeren voor kosten die het basispakket niet vergoedt.

Klik hier voor Zorgverzekering in Nederland
Klik hier voor Ziekenfonds in België

Zorgverzekering

Goedkoopste Zorgverzekeringen

Nederland

Vlag Belgie
Pricewise DentaPlan
Onafhankelijk Advies

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming bedoeld voor mensen met een (relatief) laag inkomen waarvoor de zorgpremie een relatief  hoog bedrag is. U krijgt de zorgtoeslag toegekend van de Belastingdienst, maar alleen wanneer u hier recht op hebt. De zorgtoeslag is in het leven geroepen om de stijgende zorgpremie te compenseren, zodat de verplichte basisverzekering ook voor mensen met een lager inkomen toegankelijk en betaalbaar blijft.

Zorgverzekering

Voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dat staat vermeld in de Zorgverzekeringswet (Zvw). In deze wet staat daarnaast beschreven welke behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering, waardoor de dekking voor iedereen hetzelfde is. De dekking van een aanvullende verzekering daarentegen kan per zorgverzekeraar verschillen. Ondanks dat het afsluiten van een zorgverzekering verplicht is, maakt de Zvw een drietal uitzonderingen, namelijk voor militairen, gemoedsbezwaarden en gedetineerden.

Gemoedsbezwaarden

Er zijn Nederlanders die bezwaren hebben tegen het verzekeren van zorg vanwege hun geloof of levensovertuiging die daardoor uitgesloten kunnen worden van de Zvw. De gemoedsbezwaarden kunnen een erkenning aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die het verzoek zal toetsen.

Zorgverzekering AfsluitenGedetineerden

Als iemand in de gevangenis zit dan worden de rechten en plichten van de Zvw opgeschort. Daarmee is een gedetineerde vrijgesteld van het betalen van zorgpremie en worden zorgkosten niet door een verzekeraar vergoed.

Asielzoekers

Er is ook nog een speciale regeling voor asielzoekers in Nederland. Zij hebben geen recht en plicht op een basisverzekering en daarom regelt de Regeling Zorg Asielzoekers (RZA) hun aanspraken op zorgvergoeding.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: